zwarte zondag/Zwarte Zondag


zwarte zondag 1.0

zondag waarop er een ongelukbrengende, ingrijpende of sombere gebeurtenis plaatsvindt

Algemene voorbeelden


Ook omtrent andere hete hangijzers, zoals asielwetten, ecotaksen, de houding van Jan met de pet ten overstaan van het migrantenprobleem, het zwaarder aanpakken van autorijden enzovoort, zouden de koppen wel eens geteld kunnen worden. Ik vermoed dat het dan voor mevrouw Aelvoet en medestanders wel eens een zeer zwarte zondag zou kunnen worden.

De Standaard,

De auto- en motorsport beleefde een zwarte zondag. In Francorchamps verongelukten een baancommissaris en een Britse motorrijder toen de coureur met een snelheid van 250 km per uur inreed op de official tijdens de 24 Uren van Luik.

De Standaard,

Zwarte Zondag 2.0

(politiek en bestuur; (vooral) in België)

zondag 24 november 1991, waarop het extreemrechtse Vlaams Blok bij wetgevende verkiezingen in België een doorbraakoverwinning behaalde in Vlaanderen, vooral in Antwerpen
Ook wel de eerste Zwarte Zondag genoemd. De naam Zwarte Zondag werd met name gebruikt door tegenstanders van het Vlaams Blok.

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Met de verkiezingen van 24 november 1991 kreeg de machteloze kiezer - "Honoré Gepluimd'' zoals hij vroeger heette - zijn kans op revanche. Eén miljoen tweehonderdduizend misnoegde kiezers wijzigden die dag hun stemgedrag en velen kozen resoluut voor extreme of schertspartijen. De klassieke formaties waren radeloos. Men sprak van Zwarte Zondag en stak gemakshalve een beschuldigende vinger uit naar het Vlaams Blok, eerder dan in eigen boezem te kijken.

De Standaard,

De laatste regering Martens viel voortijdig en op 24 november 1991 waren er nieuwe verkiezingen. Die dag ging de Belgische politieke geschiedenis in als Zwarte Zondag, omdat alle traditionele partijen verloren en het extreem-rechtse Vlaams Blok er fors op vooruitging.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

Vanaf de eerste zwarte zondag is er binnen het brede middenveld een zoektocht ontstaan naar nieuwe gangmakers die de democratie kunnen dienen.

http://www.vti.be/pdf/NaarNieuwePublieken_Willaert.pdf,

Zwarte Zondag bracht twee soorten kiezers voor het voetlicht. Zij die de migranten in België de schuld geven voor werkloosheid en onveiligheid, en zij die lak hebben aan politiek en dat graag op een militante manier uiten.

De Standaard,

Na 24 november 1991, zwarte zondag, werd "democratie en inspraak" de toverformule.

De Standaard,

zwarte zondag 3.0

(politiek en bestuur; (vooral) in België)

21 mei 1995, de dag waarop extreem rechts in Wallonië een grote verkiezingsoverwinning behaalde
Ook de tweede Zwarte Zondag genoemd.

Algemene voorbeelden


Tien tot twintig procent van de bevolking valt uit de boot; inwoners uit steden en vervallen industriegebieden. De maatschappelijke moeilijkheden blijven bestaan en de extreme partijen blijven die succesvol misbruiken. De tweede zwarte zondag op 21 mei 1995, met de doorbraak van extreem-rechts in Franstalig België, bewijst dat, stelt Bouveroux.

De Standaard,